In urma cu ceva vreme, cineva mi-a povestit despre „Simion Liftnicul” a lui Petru Cimpoesu. O carte senzationala, cu mult umor bun si subtil, pe care am devorat-o in doua zile.

Desi nu are nici o legatura cu Ferentariul, in particular, dar are cu poporul roman, in general, si mai ales cu niste moldoveni de pe scara unui bloc din Vaslui, redau cateva randuri care mie mi s-au parut geniale:

„De altfel, domnul Elefterie facuse mai demult observatia ca, pentru a pedepsi poporul roman pentru pacatele sale, Dumnezeu nu are voie sa trimita foc de pucioasa asupra lui sau broaste raioase sau nor de lacuste sau mai stiu eu ce alte plagi, ca la egipteni. E de ajuns ca l-a pricopsit cu niste conducatori tampiti. Insa, intre timp, lucrurile se mai schimbasera, iar Dumnezeu hotarase sa ajute poporul sa depaseasca greutatile tranzitiei- si trebuiau luate de urgenta masuri in acest sens. Nu sa ii dea petrol, cum le-a dat arabilor- ca parca-i un facut, unde e un arab, daca sapi sub el, dai de petrol. Nici inventii ca japonezilor. Nici masini, ca americanilor. Nu: romanilor trebuia sa le dea direct bani. Era mai simplu asa. Cu bani poti cumpara orice. In acest scop, Dumnezeu a hotarat sa-l trimita pe pamant pe Ion Stoica”.

Ion Stoica, daca mai e cineva care nu stie, este fondatorul Caritasului.

„Simion Liftnicul” a aparuta la editura Polirom si poate fi comandata de pe site-ul editurii.

Reclame