Astăzi, 18 decembrie, de la ora 20.00, pe HBO va avea premiera noul documentar al regizorului Alexander Nanau: Toto și surorile lui.

Toto și surorile lui este un documentar observațional de lungmetraj filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din București.

Totonel (10 ani) și surorile lui, Andreea (14 ani) și Ana (17 ani), așteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învață cum să supraviețuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce și familia se va reuni (și vor trăi departe de sărăcie, violență și droguri).

Pe Totonel și surorile lui îi știu din vedere, de prin Ferentari. La fel de bine știu și peisajul dezolant al ghetourilor călărite de heroinomani, șobolani, uneori și mascați, școala 136, unde Totonel merge la cursuri, iar sora lui Andreea învață să scrie în preajma majoratului, dar și discursul celeilalte surori, dependentă de heroină, care promite de câteva ori că va renunța la droguri (fără succes). Prin Ferentari nu este neapărat o situație neobișnuită. Ceea ce este într-adevăr neobișnuit e faptul că Alexander Nanau este un observator discret al vieții familiei lui Totonel. Și datorită acestui fapt avem acces în intimitatea unei familii care nu are mai nimic de împărțit, cu excepția dozei de heroină și a acelor de seringă. Pe mine filmul ăsta m-a lovit în plex. Și am stat în Ferentari 13 ani, se presupune că am ceva imunitate. Nu-l ratați, e realitatea de lângă noi, aia pe care o cam băgăm sub preș.

Trailerul filmului poate fi vizionat aici.

Filmul a câștigat premiul The 10th Zurich Film Festival’s Golden Eye for Best International Documentary Film. După premiul de la Zurich, Toto și surorile lui a primit premiul pentru cel mai bun documentar la cea de-a 30-a ediție a Festivalului de la Varșovia.

Juriul Festivalului Internațional de Film Documentar Jihlava i-a acordat premiul Silver Eye pentru cel mai bun documentar de lung metraj, iar, în cadrul festivalului DOK Leipzig, Toto și surorile lui a câștigat două premii, The Prize of the Ecumenical Jury, The Prize of the Trade Union Ver.di, precum și Honorary Mention de la juriul principal.

În urmă cu doar câteva zile, la Festival dei Popoli, festivalul de film documentar de la Florența, filmul a primit premiul publicului.

Toto și surorile lui va avea premiera la HBO România joi, 18 decembrie, de la ora 20:00. Filmul va fi disponibil și pe HBO GO.

TOTO SI SURORILE LUI